Konkurs wygrała Gaja i jej mama, Ewelina Krypczyk-Rybak. Teraz dzielą się przepisem.
W jury konkursu na najlepszą babkę wielkanocną podczas tegorocznego jarmarku zasiadały przedstawicielki jastrzębskich Kół Gospodyń Wiejskich. Pani Wanada, Dorota, Aniela i Urszula oceniły kilka ciast i wybrały najlepsze. Zwycięską babką okazała się ta, upieczona przez Gaję i jej mamę, Ewelinę Krypczyk-Rybak.
Zwyciężczynie dzielą się z nami przepisem na wielkanocny wypiek.
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka rozpuszczonego masła.
Wykonanie:
Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić do uzyskania puszystej piany, stopniowo dodawać cukier, a nastepnie powoli dodawać po 1 żółtku. Wtedy dodać suche składniki - mąki oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewać powolutku rozpuszczone masło. Przełożyć do formy lub keksowki i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Konkurs na najlepszą babkę wielkanocną był pierwszym tego rodzaju konkursem podczas Jarmarku Wielkanocnego w naszym mieście. Nagrodą główną było słodkie spotkanie we dwoje w kawiarni Coffeinna.